Ta hand om ditt tak

Bor du i ett hus är det viktigt att ta hand om husets tak. Det förlänger takets livslängd och påverkar husets utseende. Planerar du att lägga ut huset till försäljning kan faktiskt ett rent och snyggt tak höja värdet på fastigheten.

Besikta hustaket en gång per år
Ta för vana att en gång varje år klättra upp på taket och kontrollera dess status. Ett äldre tak behöver du oftast rengöra varje år. Ett nyare tak kan behöva tvättas var tredje eller fjärde år. Det är dock inte bara takets ålder som påverkar hur ofta det bör besiktigas och rengöras. Miljön runt huset spelar också in, liksom i vilket väderstreck taket vetter. Under milda vintrar frodas alger, mossor och lavar lite extra mycket. Låter du denna påväxt ligga kvar på taket kommer det att binda fukt vilket i sin tur kan leda till frostsprängningar och ett söndrigt tak.

När du ser en grön- eller svartaktig beläggning på takpannorna är det dags att tvätta taket. Hur taket ska rengöras beror på pannornas material. Du har säkert sett grannar som tvättar sina tak med högtryckstvättar. Detta ska du undvika om du har ett tak med pannor. Det höga trycket kan nämligen ta sönder pannorna och även luckra upp pannornas ytbeläggning.

Taket behöver inte alltid en djupgående tvätt. Ibland kan det räcka med att du tar bort löv, kvistar och annat skräp med hjälp av en borste. Det går också bra att använda en lövblåsare eller en vattenslang.

Rengör hängrännorna
Glöm inte bort att också hålla hängrännorna fria från skräp. Om det samlas för mycket smuts i dessa kommer inte regnvattnet att rinna av ordentligt. Rensa och rengör därför hängrännorna runt huset minst en gång per år. Det bästa är att göra det två gånger per år, både på våren och på hösten. Detta gäller särskilt dig som har en trädgård med många träd. Då samlas nämligen löv, barr och kvistar lätt i hängrännorna. Ta bort skräpet med en kvast och skölj sedan rent med vatten.

Tvätta säkert
Det finns många firmor som erbjuder professionell taktvätt. Väljer du att rengöra taket själv är det viktigt att du tänker på säkerheten. Det gäller att vara försiktig för att inte riskera några skador. En säkerhetssele kan till exempel vara mycket bra att använda. Den fångar upp dig om du skulle tappa balansen och falla. Det är också bra att alltid vara två personer. Använder du en stege ska den helst ställas på ett glidskydd. Detta är särskilt viktigt om du ställer stegen på en träaltan. När träet blir blött kan det nämligen bli mycket halt och risken för att stegen glider ökar.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *