Posted on Leave a comment

Hemstäd med RUT-avdrag

Med hjälp av RUT-avdraget kan du som privatperson få hjälp med städning i din privata bostad och slippa betala fullt pris. RUT-avdraget är ett skatteavdrag från Skatteverket, som tilldelas alla som är över 18 år, folkbokförda i Sverige och betalar skatt. Här kommer du att få läsa mer om hur avdraget fungerar och hur du ska gå tillväga för att använda dig av det.

I Sverige finns det något som heter RUT-avdrag och ROT-avdrag. Båda dessa avdrag kommer från Skatteverket och är framtagna för att ge en reduktion på olika typer av tjänster som kan nyttjas i den privata bostaden. RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster, t.ex. fönsterputsning, flyttfirma och hemstädning. ROT-avdraget är anpassat till renoveringar, service eller byggnationer när du anlitar en hantverkare. När du vill anlita professionell hemstädning eller flyttstäda malmö i din bostad kan du alltså använda avdraget och på så sätt spara in en hel del pengar.

Hur mycket ligger RUT-avdraget på?
Om du uppfyller villkoren för RUT-avdrag får du sammanlagt 50 000 kronor om året att använda när du vill boka hemstädning. Beloppet kan dock inte användas som klumpsumma och för att bli av med hela fakturan du har. Istället ger avdraget dig möjlighet att reducera fakturan med 50 %. Om du bokar en hemstädning som skulle kostat dig 1200 kronor behöver du alltså endast betala 600 kronor för din städning.

Observera att beloppet för RUT-avdrag och ROT-avdrag är sammanslaget. Om du använder upp hela beloppet för renovering i ditt hem är risken stor att du inte kommer ha tillräckligt över när du väl vill boka hemstädning, storstädning eller annan städning i ditt privata hem.

Vem hanterar RUT-avdraget?
Det är städfirman du anlitar som kommer behöva sköta hela kontakten och ansökan med Skatteverket för att registrera ditt RUT-avdrag. Som kund behöver du bara lämna över ditt personnummer i samband med bokning och säkerställa att du har avdrag kvar att använda. Har du använt upp hela avdraget kommer ingen reducering att kunna genomföras och du behöver således betala fullt pris. Känner du dig osäker är det således bäst att du kontaktar Skatteverket innan du bokar hemstädning för att se vad som gäller för just dig.

Vilka krav finns för RUT-avdrag för hemstädning?
Det finns flera krav och villkor som du behöver uppfylla för att kunna använda RUT-avdraget för hemstädning i din privata bostad. Du behöver bland annat se till att du är över 18 år gammal och att du betalar skatt i Sverige. Städningen måste också ske på en adress där du är folkbokförd eller står som ägare, t.ex. ett hus eller sommarstuga. Även städfirmor behöver leva upp till krav för att kunna erbjuda hemstädning med avdrag till sina kunder. Städfirman måste bland annat vara registrerad för F-skatt för att avdraget ska kunna användas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *